Co léčíme

Hemoroidy, častý problém v těhotenství

Oblastí, kde se hemoroidy vyskytují jsou poslední dva, tři centimetry konečníku. Tato část je pod sliznicí protkána sítí cév, které vytvářejí drobné polštářkovité útvary. Jsou  přítomny již před narozením a po celý život. Když se ovšem tyto polštářky zvětší, začnou se projevovat příznaky, jako je svědění, krvácení a bolest. Ač jsou hemoroidy skutečně nepříjemnou, každodenní život komplikující potíží, málokdo se chce svěřit do péče lékaře. Je to přece tak intimní záležitost! Zároveň častější, než si možná myslíte. Problémem trpí až polovina obyvatel Evropy, hlavně lidé od čtyřicítky, jedinci se sedavým způsobem života, ale i mladí sportovci z posiloven, vášniví cyklisté a těhotné ženy. Rizikoví jsou lidé holdující ostrým kořeněným jídlům, tvrdému alkoholu a většímu množství černé kávy. Všechny tyto aktivity vedou k překrvení malé pánve. K dalším příčinám vzniku hemoroidů počítáme zácpu či naopak průjmovitou stolici, nízký podíl vlákniny ve stravě, zvýšený tonus svěračů a genetické dispozice.

Proč právě budoucí maminky?
Hlavními příčinami vzniku jsou v tomto případě rostoucí děloha a plod, který vyvíjí trvalý tlak na hemoroidální pleteně v konečníku. Tím se zhoršuje žilní návrat, krev v pleteních městná a dochází ke vzniku vnitřních hemoroidů a jejich komplikací. A pak je příčinou dobře známá  zácpa, věrný průvodce těhotenstvím i poporodním obdobím (při laktaci-kojení).
Kromě výrazného diskomfortu si může budoucí maminka způsobit i další problémy, kterých se bude složitě zbavovat. Nejčastěji se v průběhu těhotenství objeví   anální trombóza – náhle vzniklá tvrdá bolestivá bulka u konečníku,  otok a bolestivost řitního otvoru, který ji často doprovází a fisura ( řitní trhlina). Ta se projevuje výraznou bolestí při defekaci (vyprazdňování) a krvácením (čerstvá krev se objevuje ve stolici v míse i na toaletním papíru).

Okamžitá úleva je potřeba

„V těhotenství máme omezené možnosti  léčby, takže se jedná pouze o terapii symptomatickou, což znamená, že se snažíme odstranit nebo alespoň zmírnit obtíže pacientek. Kauzální léčbu hemoroidů můžeme provést až po porodu. U hemoroidálních onemocnění je vždy lékem volby Detralex tablety. Jedná se o preparát, který budoucí maminky mohou jako jediný užívat v těhotenství. Bohužel je pouze na lékařský předpis, ale může ho napsat i gynekolog. Nedoporučujeme si pořizovat volně prodejné preparáty v lékárně. Nejsou identické a ani tak účinné.
U větší anální trombózy provádíme rychlé ambulantní ošetření v lokální anestesii s okamžitou úlevou pro pacientku (provedeme evakuaci trombu – sražené krve z bulky). U malé trombózy (do velikosti pecky třešně) aplikujeme lokálně masti na rozpuštění trombu a jeho vstřebání. Velmi dobré zkušenosti máme s volně prodejným preparátem Hirudoid forte krém.

U fisury, která často trápí maminky po porodu,  je  na prvním místě a naprosto nejdůležitější péče o stolici ! Nesmíte dopustit zácpu. Každá žena by měla dbát na jídelníček, respektive jeho složení: jíst potravu bohatou na vlákninu (možno i v koncentrované formě – preparát Psyllium nebo Lepicol) a pít dostatek tekutin (postupně, v průběhu dne alespoň dva litry neperlivé vody jsou vaší povinností po porodu, navíc se to bude hodit i pro tvorbu mateřského mléka). Čerstvá maminka by měla provádět autodilatace (uvolňování svěračů buď prstem nebo dilatanem (pomůcka k tomu přímo určená) a případně lokálně na postižené místo aplikovat mast Proktis M. Vždy je však dobré vyhledat odborníka, aby zhodnotil závažnost onemocnění a nasadil správnou léčbu.

Obavy z porodu
Jsou u žen s hemoroidy logické. I proto je dobré, když se těhotná obrátí o pomoc k odborníkovi už v průběhu těhotenství. Tím se zvýší šance, že stav hemoroidů bude natolik zaléčený a sklidněný, že přirozený porod proběhne bez větších nesnází. Pacientka je navíc poučená, jak onemocnění ošetřovat, jak s ním pracovat.

Po skončení šestinedělí (optimálně kolem tří měsíců po porodu) doporučujeme absolvovat proktologické vyšetření a dle nálezu pak plánovaně navrhnout ošetření vnitřních hemoroidů. Hemoroidy dělíme do 4 stadií. První až třetí jsme schopni ošetřit ambulantně, 4. stupeň již vyžaduje operační řešení. Nejrozšířenější metodou je podvázání uzlů gumovým kroužkem (pomocí speciálního aplikátoru se hemoroidální uzly podvážou, což vede během krátké doby k odumření a v následujících dnech k odpadnutí hemoroidální tkáně i s gumičkou (odejde se stolicí). Jelikož se asi do deseti minut po nasazení ligatury dostaví nepříjemný tlak až bolestivost v konečníku trvající 1 až 4 dny, ošetřují se jednotlivé uzly postupně. Dalším způsobem je koagulace infračervenými paprsky (využívá infračervené záření, které vede svou teplotou 100 stupňů Celsia k nekróze tkáně (tato metoda je vhodná pouze pro léčbu nižšího stupně onemocnění). Metoda Hemoron využívá indukční unipolární proud, který se aplikuje pomocí dvou elektrod přiložených k odstupu hemoroidálního uzlu. Tím dochází k uzávěru přívodných a odvodných cév do uzlu a jeho následnému postupnému zániku. U větších nálezů je třeba tuto metodu s odstupem asi čtyř týdnů opakovat. Metoda Help HALO (hemoroidální arteriální laserová okluse) využívá diodový pulsní laser o vlnové délce 980 nm. Pod ultrazvukovou navigací (na principu Dopplerova efektu) detekujeme jednotlivé přívodné tepny do uzlů a laserovým paprskem je uzavíráme. Hemoroidy se postupně vyprázdní, zkolabují, vazivově se přemění a zaniknou. Jedná se o nejmodernější ambulantní metodu ošetření vnitřních hemoroidů, která je bezbolestná a nevyžaduje pracovní neschopnost. Ošetření se provádí vždy pouze jednou a trvá dvacet minut.

Další metody již vyžadují alespoň analgezii při výkonu (DG-HAL, HAL-RAR) nebo celkovou anestezii a nekolikatýdenní pracovní neschopnost (chirurgické odstranění uzlů operací skalpelem).